Terug

Bericht: Son en Breugel herdenkt bevrijding voor 76e keer

Gemeente Son en Breugel herdenkt de bevrijding van het dorp dit jaar voor de 76e keer. Door de coronamaatregelen herdenkt en viert iedereen de vrijheid afzonderlijk van elkaar. Burgemeester Hans Gaillard plant een bevrijdingsboom ter nagedachtenis aan alle soldaten die gevochten hebben voor onze vrijheid. Gezinnen kunnen kaartjes winnen voor oorlogsmuseum Bevrijdende Vleugels in Best. In de MooiSonenBreugelkrant verschijnt een pagina met foto’s en de gemeente roept inwoners op om de vlag te hijsen.

Burgemeester Hans Gaillard: “Dit jaar is alles anders. De bevrijding kunnen we niet samen vieren. Maar als ieder voor zich stilstaat bij de bevrijding, voelt het alsof we het toch samen doen”.
De gemeente vraagt inwoners en ondernemers om te vlag te hijsen in de week van 14 t/m 18 september tussen zonsopgang en -ondergang. Ondernemersvereniging Son en Breugel (OVSB) heeft winkeliers gevraagd hun etalage in te richten zoals vorig jaar bij de viering van 75 jaar bevrijding. In de Kanaalstraat hangen ook dit jaar de parachutes, gemaakt door Martien Leenders. De gemeente vlagt bij het combigebouw/brandweerkazerne. Door de verbouwing van het gemeentehuis kan de vlag nog niet bij de nieuwbouw hangen. Informatie over de bevrijdingsboom volgt later.

Vrijkaarten Bevrijdende Vleugels
De gemeente wil de jeugd graag betrekken bij het herdenken van de oorlog en het vieren van de vrijheid. Daarom schenkt de gemeente in samenwerking met museum Bevrijdende Vleugels, vrijkaarten voor dit museum aan gezinnen.
Museum Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht. Gezinnen die vrijkaarten willen ontvangen, moeten de facebookpagina van de gemeente in de gaten houden op 14 september.

101st Airborne Division
Triple A WW2 Living History Group slaat ook dit jaar een kampement op tussen het Oranjeveld en het Hertenkamp. Op deze manier herbeleeft deze groep de bevrijding door de 101st Airborne Division tijdens Market Garden van Son en Breugel. Door de coronamaatregelen is het kleinschaliger dan andere jaren. Belangstellenden kunnen het kampement bezichtigen van 17 t/m 20 september.
|Geen reacties gevonden..
Son en Breugel herdenkt bevrijding voor 76e keer