Gemeenteplein

Bericht: De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups weer van start

Omdat de jonge eikenprocessierupsen zich vanaf nu ontwikkelen en zich tegoed doen aan eikenblad, is het zaak om de rups vooral in deze fase te bestrijden. Dit doen we door de voedselbron met een biologisch bestrijdingsmiddel te bewerken, zodat de rups zich niet verder ontwikkelt in de volgende fase van volgroeide rups met brandharen. In de fase mét brandharen zorgt hij voor veel overlast.

Dat wordt door deze preventieve bestrijding voor een belangrijk deel voorkomen. Op de plaatsen waar eiken staan en veel publiek en kwetsbare groepen (kinderen en ouderen) passeren, wordt via beneveling het eikenblad voorzien van een laagje bestrijdingsmiddel.

De jonge rups zonder brandharen ontwikkelt zich vanaf half mei. Daarom start de preventieve bestrijding al zodra de eiken in april nieuw blad ontwikkelen.

Overlast door de eikenprocessierups

In de fase van de rups met brandharen geeft de rups veel overlast voor mens en dier.
- 700.000 brandharen;
- Onzichtbaar, pijlvormige weerhaakjes;
- Verdediging door afschieten brandharen;
- Verspreiding door de wind tot op honderd meter vanaf het nest;
- Indringing in huid, ogen en luchtwegen van mens en dier;
- Overlast: jeukende huid, geïrriteerde ogen & luchtwegen, benauwd gevoel.


Toename van de eikenprocessierups vraagt om nieuwe en betere maatregelen

De overlast door de eikenprocessierups in Nederland is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. De strategie om de eikenprocessierups te bestrijden vraagt om maatregelen op korte én middellange termijn. Op de middellange termijn zetten we in op ecologische oplossingen door het aantrekkelijk maken van de leefomgeving voor de natuurlijke vijanden van de rups, zoals de koolmees. De rups staat op het menu van de koolmees.

Voor de korte termijn richt de bestrijding zich ook preventie via beneveling met een bestrijdingsmiddel (april/mei) en op het opruimen via afzuiging van nesten (juni/juli) die ondanks de preventie toch ontstaan. De bestrijding via beneveling en het verwijderen van nesten wordt uitgevoerd door de firma Ploegmakers uit Veghel.
» Bijlage: overlast eikenprocessierups.jpg
|
Gemiddelde (0 Stemmen)Geen reacties gevonden..
De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups weer van start