Luisterboeken

Voor iedereen die graag luisterend van een boek geniet

Verhalen voorgelezen door auteurs

Duur: 26'09 | 

Jeroen Brouwers leest fragmenten voor uit zijn roman Datumloze dagen (2007). 

De vader-zoonthematiek is weliswaar niet nieuw in de literatuur, maar Brouwers geeft er op bijzondere wijze vorm aan, onder meer door van de roman één lange monoloog te maken, gehouden tijdens een wandeling waarbij de hoofdpersoon naarmate zijn verhaal pijnlijker wordt de tel volkomen kwijtraakt.

In melodieuze zinnen brengt Brouwers de draadjes van twee levens samen tot een geheel waarin alles betekenis heeft en symbolische waarde krijgt. Zodat de herhalingen steeds scherpere randen krijgen en dit verhaal steeds dieper in ons vlees snijdt.
Duur: 27'50 | 

Opnieuw filosofeert Herman Brusselmans er lustig op los, op de hem kenmerkende wijze. Tussen alle hersenspinsels door moet hij ook nog zijn geliefde Gent doorkruisen om zijn vrouw Tania een bezoekje te brengen. Eenmaal onderweg volgen enkele onverwachte ontmoetingen...
Duur: 27'30 | 

Een verhaal waarin de verteller wacht in een ziekenhuis tot een dierbare vriend ontwaakt. Het is een ontroerend en verstild verhaal, waarin de beschrijving van de kleine details van wat er zich rond het ziekenhuisbed en in het lege huis van de 'slapende' afspeelt de situatie zeer invoelbaar maakt.
Duur: 23'08 | 

Een humoristisch en ontroerend verhaal over de dingen die we niet goed onder woorden kunnen brengen. Vaak is dat ook niet nodig of zelfs ongewenst. Tussen vrienden en geliefden groeit ook zonder hulp van 'mensenfluisteraars' het begrip over de dingen die er voor de ander echt toe doen.
Duur: 28'44 | 

Dit verhaal is het begin van een nieuw avontuur van J. Kessels, favoriet romanpersonage van de schrijver en de held uit de veelgeprezen roman 'J. Kessels: The Novel'. Tot ergernis van de auteur is Kessels van de ene op de andere dag onvindbaar. Na ijverig speurwerk blijkt het spoor te leiden naar een afhaalchinees en vervolgens naar Shanghai. Wat heeft J. Kessels ertoe gedreven zijn collectie obscure countrymuziek achter te laten om ergens aan de andere kant van de wereld te gaan rondbanjeren?
Duur: 22'39 | 

In dit verhaal ontvangt een vrouwelijke toerist in de Provence onaangekondigd nachtelijk bezoek op haar kamer in een klein gastronomisch hotel. De kok blijkt zich wel heel veel vrijheid te veroorloven met de vrouwelijke clientèle. De vrouw is zo dronken dat ze pas doorheeft wat er gebeurt als het al te laat is. De volgende morgen komt ze opnieuw voor een onaangename verrassing te staan.
Duur: 24'51 | 

In dit verhaal vertelt de auteur hoe hij ontdekte dat het een misvatting is om waarheid en leugen als onverzoenlijk te beschouwen.
Duur: 32'12 | 

In dit verhaal is de hoofdpersoon op reis per trein. Onderweg van Kleve naar Frankfurt mengen zich verhaalflarden met gedachtespinsels. Over het vreemde land waar hij woont, de taal, de mensen. Ook over de krant die hij leest fantaseert hij. Tot hij, op het Keulse perron, een bizarre vrouw ontmoet die hem aanspreekt. En zwijgt. Een levensverhaal zou zich dan kunnen ontwikkelen. Doch zijn trein naar Frankfurt breekt abrupt de ontmoeting af.
Duur: 23'00 | 

Een verhaal waarin misverstanden tussen verschillende generaties en culturen op vaak hilarische wijze genadeloos worden blootgelegd.
Duur: 27'46 | 

Dit verhaal beschrijft een middag in het leven van het Afrikaanse jongetje Kwaku. Het is een bijzondere dag, want hij is vandaag dertien jaar geworden. Net als alle andere jongens in zijn klas droomt hij van een toekomst als profvoetballer. Ooit zal Kwaku ontdekt worden door een scout van Ajax, net als zijn vriend Michael. Als hij 's avonds vol verwachting thuis komt uit school, hangen er geen slingers en liggen er geen cadeaus klaar. Zijn moeder is tot zijn verbazing niet vroeger naar huis gekomen om zijn verjaardag te vieren. Wel staat er tegenover zijn huis een blanke te schuilen in de schaduw van een boom. Een hoogst ongebruikelijk tafereel in zijn buurt. Het zou toch geen voetbalscout zijn...?
Duur: 20'27 | 

Annelies Verbeke schreef een ontroerend, tragikomisch verhaal over een caissière die boven de transportband wegdroomt over een groots en meeslepende liefde. Elk moment kan die donkerharige klant met de diepzwarte ogen weer voor haar kassa staan, en niet om zijn spaarpunten te verzilveren...
Duur: 29'34 |  

Anne Vegter, schrijfster van kinderboeken, gedichten en toneelstukken, doet in haar Radioboek Odin slaapt het relaas van een jonge vrouw die zich zorgen maakt over de problematiek van opgroeien in een multiculturele stad, waarvoor Rotterdam model staat.
Duur: 36'18 | 

In Anne Provoosts verhaal probeert een jonge vrouw zich te verzoenen met de ontnuchterende situatie dat haar moeder langzaam maar onherroepelijk blind aan het worden is.
Duur: 22'35 | 

In dit verhaal beschrijft Anna Enquist de muzikale vreugde én de eeuwige plankenkoorts van een ervaren celliste. De stress van het spelen in een orkest en het geven van concerten is een bedreiging voor haar gemoedsrust en gezondheid. Om toch door te kunnen gaan klampt ze zich vast aan haar liefde voor muziek.
Duur: 25'51 | 

De held van dit verhaal van Adriaan van Dis schrikt vroeg in de ochtend wakker van een rinkelende telefoon. Als hij de hoorn opneemt, kondigt een hem onbekende stem hoog bezoek uit Vaticaanstad aan. In de veronderstelling met een grapjas van doen te hebben hangt hij weer op, maar even later staan er daadwerkelijk twee kardinalen in vol ornaat voor de deur. De eminenties zijn op pad gestuurd door de Heilige Vader, die grootse plannen met hem heeft. Zijn tegenwerpingen en blasfemische reacties blijken aan dovemansoren gericht: de paus kan zich onmogelijk vergist hebben.
Duur: 23'35 | 

Na een periode van radiostilte tussen hem en zijn ouders, krijgt de hoofdpersoon van het verhaal een telefoontje van zijn vader met opmerkelijk nieuws. Zijn moeder is ziek. Hij wordt gedwongen om een reis te beginnen naar zijn ouderlijk huis die het begin is van een reis door zijn dromen, verleden en familiegeschiedenis.