• Koffieochtend in De Boerderij

  vr 19-4  Koffieochtend in De Boerderij

 • Kookworkshop in Berkenstaete

  za 20-4  Kookworkshop in Berkenstaete

 • Beweeggroep ‘Veerkracht’

  ma 22-4  Beweeggroep ‘Veerkracht’

 • KBO Son lezing

  di 23-4  KBO Son lezing "Geschiedenis Son in de jaren 60"

 • Dementheek in bibliotheek

  di 23-4  Dementheek in bibliotheek

 • Koffieochtend in Braecklant

  wo 24-4  Koffieochtend in Braecklant

 • Uit eten met KBO Son

  wo 24-4  Uit eten met KBO Son

Rubrieken

Nieuws

De organisatoren van de maandelijkse themaochtend hebben ditmaal een bijzonder thema gekozen!
Ter inleiding; mei 2015 overleed, op 49-jarige leeftijd, verslaggever en documentairemaker Mark Bos aan de gevolgen van prostaatkanker. Met zijn documentaires Retour Hemel 1 en 2 (omroep MAX) gaf hij de ca. 100.000 mensen die jaarlijks de diagnose kanker krijgen, een gezicht.
Met de camera als gereedschap verfilmde Mark zijn zoektocht naar een therapie die hem zou kunnen genezen en vervolgens zijn vergeefse strijd tegen de ziekte. 
Bij leven richtte Mark de stichting “Ice4life” op, opdat zijn missie na zijn overlijden zou worden voortgezet. Ice4life gelooft, in navolging van Wim Hof (the Iceman), dat blootstelling aan kou gecombineerd met meditatie een positieve impact heeft op de werking van het immuunsysteem. 
Jos de Bruin van Ice4life is bereid gevonden om u, aan de hand van beeldmateriaal, te vertellen over het ontstaan en de doelstelling van de stichting, de hobbels in het ontwikkeltraject en de lange weg die nog moet worden afgelegd.
De Boerderij is gemakkelijk te bereiken via het parkeerterrein van De Bongerd, Asteroïdenlaan 2a, Breugel. De toegang is gratis; wel wordt een bescheiden bijdrage gevraagd voor koffie of thee. Iedereen, jong of oud, is van harte welkom. Aanvang 10.00 uur.
Maandelijkse themaochtend, vrijdag 22 maart 2019: ditmaal betrof het een themaochtend met een tweetal aansluitende presentaties. 
De eerste presentatie had als onderwerp het begrip “Digitale nalatenschap”. 
 
De nadruk lag daarbij vooral op de bewustwording van het feit dat men, zonder de juiste maatregelen, het risico loopt nabestaanden op te schepen met de onbereikbaarheid van digitale gegevens van de overledene indien bijvoorbeeld de toegangscodes niet bekend zijn. 
Denk daarbij aan bank-, overheid- en verzekeringsgegevens, allerhande (mail) accounts maar ook privézaken zoals foto’s, video’s en persoonlijke documenten. 

De heer Van Leeuwen nam de aanwezigen mee op een tocht door het digitale landschap met een uitleg over begrippen als gegevensopslag, de “Cloud”, de “digitale kluis”, de risico’s en de bijbehorende oplossingen en beveiligingen. Zaken waar zowel jong als oud steeds meer mee te maken krijgt maar niet altijd bij stilstaat. 

Na de pauze nam mr. Voogt-Bosmans het stokje over. Zij ging op onderhoudende wijze in op de notariële afhandeling van het onderwerp in de voorgaande presentatie. Bijvoorbeeld het gegeven dat een executeur (degene die de nalatenschap moet afwikkelen) ook een rol kan spelen in de correcte afhandeling van de digitale nalatenschap. Er werd tevens ingegaan op de afwikkeling van de niet-digitale nalatenschap, de wijzen van aanvaarden ervan, de afgifte van een verklaring van erfrecht door de notaris, de gevolgen voor de erfbelasting etc.

Beide presentatoren kregen de nodige vragen te beantwoorden hetgeen, in combinatie met het aantal belangstellenden op deze ochtend, mag leiden tot de conclusie dat het thema blijkbaar leeft onder de doelgroep en in een behoefte voorziet.

Meer informatie via https://www.seniorweb.nl/digitaal-nalaten en https://www.notaris.nl/de-notaris/notaristelefoon
Bij SeniorWeb Nuenen (gevestigd in bibliotheek, Jhr. Hugo van Berckellaan 18) kunnen op maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur gratis kaarten worden opgehaald voor een proeflidmaatschap tot eind 2019.
De tijd 
“Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt” is de titel van een boek van de Groningse hoogleraar Douwe Draaisma.
Sneller gaat het zeker. De kerstboom was nauwelijks om de hoek van de straat verdwenen of de paaseitjes lagen alweer in de winkel. Weken zijn steeds korter, een maand is zo voorbij.
Beleefde men dat vroeger ook zo? Waarschijnlijk niet, het was een veel rustiger tijd. 
Een moeilijk begrip, Tijd. Jonge mensen hebben alle tijd van de wereld, al vond Bernard Shaw het zonde om die heerlijke tijd door de jeugd te laten verspillen. Oude mensen hebben ook alle tijd, maar hun omgeving meestal niet. Dikwijls is de televisie voor hen het enige venster op de wereld, maar de eindeloze stroom aan informatie amper te volgen laat staan te verwerken. En wat moet je ermee.
Waarmee je wel iets kunt, is met de schat aan herinneringen die de tijd heeft voortgebracht. Voor menigeen zullen die in het dorp Son en Breugel liggen, al is reeds veel aan de sloophamer ten prooi gevallen. Fijn het gekend te hebben, wel triest dat het voor altijd is verdwenen.

foto: Fran Maasdam
Van tijd tot tijd publiceren wij op de Seniorenpagina van Mooi Son en Breugel een onderwerp uit onze Seniorengids: een wegwijzer, met een 40-tal onderwerpen van AOW tot Zorgverzekering. 
De digitale Seniorengids A-Z vindt u op deze site onder Rubrieken.  
Speciaal voor inwoners zonder computer is een (eenvoudige) papieren versie verkrijgbaar bij het CMD/Centrum voor Maatschappelijke Deelname, Europalaan 2 (openingstijden balie van 9.00 tot 13.00 uur).

U hebt het misschien al gelezen in de krant of gehoord op tv: er is een enorme achterstand in de afhandeling van de zogeheten ‘Eigen Verklaring’ bij het CBR. De wachttijd loopt soms op tot zes maanden. Sinds 1 maart kan de gezondheidsverklaring (ook) online worden ingezonden. De verwerking ervan is vele malen sneller, aldus het CBR. Meer info in de rubriek Dienstverlening op deze site. 
Er is een discussie gestart om ouderen die aantoonbaar de aanvraag incl. medische goedkeuring hebben ingediend, toe te staan toch gebruik te laten maken van de auto. Zover is het echter nog niet!
Voor ons voldoende redenen, om ditmaal het onderwerp Rijbewijs 65+ voor het voetlicht te brengen.


RIJBEWIJS VOOR 65-PLUSSERS
Rijbewijs verlengen (algemeen)
Voor het vernieuwen van uw rijbewijs kunt u terecht bij de gemeente na een online of telefonisch gemaakte afspraak. U moet het persoonlijk aanvragen en het volgende meenemen:
- een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
- uw oude rijbewijs;
- een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument (als uw oude rijbewijs is verlopen);
- geld, maar liefst een pinpas om het rijbewijs te betalen; kosten circa € 40; bij spoed extra kosten circa € 35; bij vermissing extra kosten circa € 23.
U moet uw rijbewijs persoonlijk ophalen en het oude inleveren. Meestal ligt het rijbewijs na vijf werkdagen klaar. Bij een adreswijziging hoeft u geen nieuw rijbewijs aan te vragen: het adres wordt aangepast, als u uw rijbewijs moet verlengen.

LET OP: bij vermissing van uw rijbewijs moet u persoonlijk een vermissings-verklaring ondertekenen bij de gemeente (niet bij de politie!) na een vooraf gemaakte afspraak. Dit is verplicht, ook als u geen nieuw document aanvraagt. Bij verlies of diefstal in het buitenland moet u daar bij de politie aangifte doen voor uw reisverzekering. 
65 jaar of ouder
Bent u 65 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs vernieuwen, dan moet u met het volgende rekening houden:
Bent u tussen de 65 en 70 jaar, ontvangt u een nieuw rijbewijs dat geldig is tot uw 75e jaar.
Bent u tussen de 70 en 75 jaar, wordt uw rijbewijs met vijf jaar verlengd.
Vanaf uw 75e jaar vindt bij iedere vernieuwing van uw rijbewijs (max. 5 jaar) een verplichte medische keuring plaats. De gang van zaken is dan als volgt; zorg ervoor dat u vijf tot zes maanden voor het aflopen van de geldigheid de volgende acties onderneemt: 
- U koopt op het gemeentehuis een zogeheten ‘Eigen verklaring' (kosten circa 
€ 35); dit kan ook online via het CBR.
- U vult uw persoonlijke gegevens in.
- U maakt een afspraak met een arts voor de medische keuring *).
- U stuurt de Eigen verklaring naar het CBR.
- Daarna krijgt u van het CBR bericht, wanneer u het nieuwe rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente.
De aanvraag verloopt nu verder zoals hierboven aangegeven; het rijbewijs is in principe vijf jaar geldig.
*) Keuringen
Het officiële tarief is bijna € 80. Het kan goedkoper voor € 30 à € 40 bij een geregistreerde keuringsinstantie of bedrijfsarts; vraag uw eigen huisarts naar zijn/haar tarief. Soms krijgt u korting of wordt alles vergoed via een zorgverlener of ouderenbond, bijvoorbeeld ZuidZorg Extra of de KBO.
- Keuringen in Braecklant voor circa € 37, Amerikalaan 2, Son, elke 2e maandagmiddag van de maand, alléén op afspraak: info en afspraken via de heer F.J.M. van Geloven, tel. 076-5200007, 06-29060380, e-mail: famvgeloven@ziggo.nl 
(wijzigingen worden vermeld in PVGE-mails en -nieuwsbrieven). 
- www.rijbewijskeuringsarts.nl 
- www.goedkopekeuringen.nl of tel. 085 488 3616.

Gemeente, Raadhuisplein 1, 5691 AL Son, tel. 491 491; www.sonenbreugel.nl 
Pasfoto's: bijv. Wens Reclame, Dommelstraat 2, 5691 AT Son
Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), Sir Winston Churchilllaan 297, Postbus 5301, 2280 HH Rijswijk (ZH), tel. 0900-0210; www.cbr.nl

De digitale Seniorengids A-Z vindt u onder RUBRIEKEN. 
Speciaal voor inwoners zonder computer is een (eenvoudige) papieren versie verkrijgbaar bij het CMD/Centrum voor Maatschappelijke Deelname, Europalaan 2 (openingstijden balie van 9.00 tot 13.00 uur).

foto: Fran Maasdam
In januari 2018 is een klusbedrijf gestart dat erop gericht is dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, gemakkelijk als u meer moeite krijgt alledaagse klusjes op te knappen. Ook voor aanpassingen, (tuin)onderhoud en technische ondersteuning, zijn Eric en Annelies Kok inzetbaar. Natuurlijk wordt er vooraf overlegd en desgewenst een offerte gemaakt.
In Son en Breugel worden geen voorrijkosten berekend; 65-plussers krijgen 10% korting op het uurtarief van € 29,50; ze komen ook voor een kwartiertje.
donderdag 7 maart 2019
Wie na zijn 75e zijn rijbewijs wil verlengen moet een gezondheidsverklaring overleggen. Start daar op tijd mee want het hele proces kan maanden in beslag nemen. Win tijd door de verklaring online in te sturen.
Senioren die hun rijbewijs willen laten verlengen op of na hun 75e, hebben een gezondheidsverklaring nodig. Op basis daarvan beoordeelt het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) of iemand gezond genoeg is om te rijden. Daar kan de nodige tijd overheen gaan. Soms duurt het wel meer dan vier maanden. Het CBR adviseert daarom op tijd de gezondheidsverklaring in te dienen: vijf tot zes maanden voordat het rijbewijs verloopt.

Online gaat sneller
De gezondheidsverklaring kan sinds 1 maart online worden ingestuurd. Natuurlijk kunnen mensen de verklaring ook nog gewoon op papier invullen en per post opsturen. Maar de verwerking van de online verklaring is vele malen sneller. Het scheelt weken, volgens het CBR zelf. 

Benodigdheden voor de online gezondheidsverklaring
De gezondheidsverklaring kan online worden ingediend via Mijn CBR. Dit kan alleen met DigiD. Bovendien verlangt het CBR dat sms-verificatie is ingeschakeld, of dat iemand inlogt met behulp van de DigiD-app.
Informatie over DigiD en hoe u er een bemachtigt, vertelt het artikel 'DigiD, het digitale identiteitsbewijs'.
Wat sms-verificatie is en hoe u dit inschakelt, leest u in het artikel 'Sms-controle inschakelen voor DigiD'.
Alles over inloggen met de DigiD-app leest u in het artikel 'Veilig inloggen met de DigiD-app'. 

Gezondheidsverklaring insturen
Het CBR licht op een speciale pagina alle stappen toe. Het komt hier op neer: log in op Mijn CBR en kies Gezondheidsverklaring invullen. Vul uw persoonlijke gegevens in, beantwoord alle vragen en bevestig alles door ondertekening met DigiD. Het insturen van de gezondheidsverklaring kost 37,80 euro (prijs maart 2019). U moet dit via iDEAL betalen.
Het CBR stuurt een ontvangstbevestiging via e-mail en Mijn CBR. In het kort zijn dit de vervolgstappen:
U ontvangt binnen 3 weken via Mijn CBR formulier(en) voor uw huisarts en eventuele verwijzingen naar specialisten. 
Maak een afspraak voor het invullen van het formulier met uw (huis)arts en waar nodig met de specialist(en). 
De arts en eventueel specialist(en) onderzoeken u en vullen de benodigde formulieren in.
Stuur alle documenten terug naar het CBR of vraag uw arts om het digitaal via ZorgDomein te doen.
Een arts van het CBR beoordeelt al uw informatie en via Mijn CBR ontvangt u binnen acht weken bericht. Als het nodig is verwijst het CBR u door voor een rijtest. In een enkel geval is er meer informatie nodig en wordt u nog doorverwezen naar een specialist. Wanneer alle informatie is ontvangen, beslist het CBR of u rijgeschikt bent en uw rijbewijs kunt verlengen. U ontvangt u hierover bericht per mail en via Mijn CBR. Ook kunt u in Mijn CBR de status van uw aanvraag volgen.

Bronvermelding: SeniorWeb
Binnenkort is het weer tijd voor de Belastingaangifte. Belastingaangiftes voor 2018 moeten tussen 1 maart en 1 mei 2019 ingestuurd worden naar de belastingdienst.
AOW-gerechtigden in Son en Breugel kunnen daarbij hulp krijgen van HUBA-vrijwilligers (HUBA = HUlp bij BelastingAangifte) van de PVGE Son en Breugel. Deze vrijwilligers hebben een opleiding als belastinginvuller gevolgd. Voor het verzorgen van de belastingaangifte wordt een kleine vrijwillige bijdrage van maximaal € 5,00 voor reis-, kopieer- en printkosten op prijs gesteld.
Deze hulp is ook beschikbaar voor AOW-gerechtigden die geen lid zijn van de PVGE.
Wel bestaat er een inkomensgrens. Deze is voor gehuwden en samenwonenden € 50.000,--. Voor alleenstaande is deze grens € 35.00,--
U kunt zich aanmelden bij Josje van de Molengraft, tel. 06-47173190 of 0499-324823 of via email josjevdm@hetnet.nl. Een van de HUBA-vrijwilligers neemt daarna contact met u op.
Van tijd tot tijd publiceren wij op de Seniorenpagina in de MooiSonenBreugelKrant een onderwerp uit onze Seniorengids: een wegwijzer, met een 40-tal onderwerpen van AOW tot Zorgverzekering. 
De digitale Seniorengids A-Z vindt u op onze site, bij de Rubrieken aan de linkerzijde.
Speciaal voor inwoners zonder computer is een (eenvoudige) papieren versie verkrijgbaar bij het CMD/Centrum voor Maatschappelijke Deelname, Europalaan 2 (openingstijden balie van 9.00 tot 13.00 uur).

Uit een onlangs onder ons Seniorenpanel gehouden enquête over Informatie-verstrekking blijkt dat ruim 70% informatie over lokaal openbaar vervoer (heel) belangrijk vindt, maar slechts 43% hierover tevreden is; een veel gemeld probleem is de gebrekkige informatie over bus, buurtbus en kortingstaxi. Redenen genoeg dus, om ditmaal het onderwerp Openbaar Vervoer voor het voetlicht te brengen! 
Overige mogelijkheden zoals ‘AutoMaatje’, Deel- en Kortingstaxi alsmede Valys, vindt u in onze gids, in het hoofdstuk Vervoer.


OPENBAAR VERVOER 
 
OV-chipkaart
Met een OV-chipkaart, verkrijgbaar*) bij de Primera aan de Nieuwstraat, Son, kunt u overal in Nederland met het openbaar vervoer reizen: met tram, trein, bus of metro. U kunt (bij Primera, op stations en in sommige bussen) op deze kaart saldo zetten en/of een reisproduct (bijvoorbeeld een abonnement).
Hoewel u met één kaart kunt reizen, hebben NS en OV-chip eigen kortingen en voordelen (bijv. 40% korting in weekeinden en/of daluren).
*) alleen anonieme kaart (zie Klantenservice OV/onderaan voor de persoonlijke).

Anonieme (blauwe) en persoonlijke (gele) OV-chipkaarten
Er zijn anonieme en persoonlijke OV-chipkaarten. Als u regelmatig met het OV reist en een abonnement of kortingsproduct wilt, kies dan voor een persoonlijke kaart. U krijgt automatisch leeftijdskorting (65+); u kunt automatisch opladen aanvragen, zodat er altijd voldoende saldo op staat en blokkering bij verlies en diefstal is mogelijk, met behoud van uw reisproduct en resterend saldo.
Met een anonieme chipkaart kunt u ‘op saldo’ reizen. Zorg voor voldoende saldo, want bij het inchecken wordt een instaptarief (‘borg’) gehanteerd van € 4 of € 8 (bus) of € 20 (trein). Bij het uitchecken worden de exacte kosten berekend. De kaart kost € 7,50 en is, net als de persoonlijke, 5 jaar geldig. 
Sinds kort kunt u reizen met een OV-chipkaart, waarbij achteraf de kosten worden berekend: zie www.ns.nl/flex voor mogelijkheden met en zonder abonnement. 
Op www.ov-chipkaart.nl vindt u meer informatie én filmpjes die precies laten zien hoe de OV-chipkaart werkt. 
Op www.youtube.com/seniorwebtube (het videokanaal van SeniorWeb) vindt u talloze filmpjes over de OV-chipkaart en reizen met de NS.

Zonder OV-chipkaart kunt u nog steeds een kaartje (alleen met pinpas, niet contant!) kopen bij de buschauffeur. Een ritkaartje zonder overstap kost circa € 4; een dagkaart (mits bij dezelfde vervoerder) circa € 6,25.


Buslijnen in Son en Breugel
Lijn 154 en 156 Eindhoven – ’s-Hertogenbosch; lijn 157 Eindhoven – Oss;
lijn 9 S+B via Ekkersrijt – (Catharina-ziekenhuis) – Eindhoven;
lijn 260 Buurtbus (max. 8 passagiers) Best – Nederwetten – Nuenen - Geldrop
(o.a. St. Anna Ziekenhuis);
lijn 406 Bravodirect v/h HOV Ekkersrijt – (Catharina-ziekenhuis) – Eindhoven. 

Zie ook de rubriek Dienstverlening (busdienstregeling 2019) en de presentatie OV-chipkaart (KBO Son) bij Downloads, op de site www.sonenbreugel-senioren.nl 
Reizigersoverleg Brabant behartigt de belangen van de reiziger in het Brabantse openbaar vervoer: www.reizigersoverlegbrabant.nl , tel. 073 – 6900 518

Klantenservice OV-chipkaart, Postbus 365, 3800 AJ Amersfoort, tel. 0900-0980 (gebruikelijke belkosten), www.ov-chipkaart.nl 
Bus en trein: www.hermes.nl , www.arriva.nl , www.bravo.info , https://9292.nl tel. 0900-9292 (70 cent per minuut!); www.ns.nl
Bronvermelding: 
Beter Oud nieuwsbrief.
( Nieuws 2019)

Zie hieronder bij
Themaochtend in De Boerderij: “Kunst in de Philips-reclame (1891-1941)”
De themaochtend op vrijdag 22 februari stond geheel in het teken van de bekende ‘lampjesfabriek’ en zijn vroegste reclame-uitingen. 
Uit het feit dat er deze ochtend een aantal nieuwe gezichten acte de présence gaf blijkt wel dat deze firma nog steeds leeft bij de senioren in ons dorp. De heer Frans Wilbrink had dan ook weinig moeite de aandacht van de aanwezigen vast te houden met zijn voordracht over dit onderwerp.
Ondersteund door pakkende beelden over de beginperiode van Philips konden de aanwezigen kennis nemen van de ontstaansgeschiedenis van Philips en de ontwikkeling van de reclame-uitingen.
De getoonde reclames uit die periode gaven een fraai beeld van genoemde ontwikkelingen. Van goedbedoelde amateuristische pogingen tot professionele affiches en filmpjes, gemaakt door ontwerpers van wereldfaam in de destijds opgerichte Philipsafdeling “Artistieke propaganda”; alles kwam aan bod. 
Voor velen was het een feest der herkenning en nostalgie. Met zijn onderhoudende verteltrant, doorspekt met anekdotes en niet te vergeten de nodige humor, wist de heer Wilbrink de aanwezigen weer een prettige ochtend te bezorgen.
Bij het verschijnen van deze COLUMN zijn de carnavalsdagen van 2019 alweer voorbij. Dagen, waarop de carnavalvierende inwoners van dorpen en steden zich van een andere kant laten zien. Ze kruipen als het ware in een andere huid en gedragen zich ook anders. Ze voelen zich zelfs anders. Dat gebeurt sneller in een boerenkiel dan in een maatpak. Na de carnaval gaat men weer over tot de orde van de dag, terug in het gareel.
De maskerade eindigt officieel op de dinsdagavond 24.00 uur, de vastenavond. Voor de gelovigen het begin van de vastentijd van 40 dagen, die loopt tot en met paaszaterdag.
De woensdag na vastenavond staat bekend als ‘Aswoensdag’, waarop de kerkgangers van de pastoor een askruisje op het voorhoofd krijgen.

Dit is een summiere beschrijving van carnaval en slechts een van de ontelbaar vele vieringen. Ieder dorp en elke stad heeft zijn eigen beleving waarbij een groot onderling verschil bestaat.
Maar het blijft overal een geweldig gebeuren vol van symboliek, tradities en plezier.

foto: Fran Maasdam
Bent u al lid van de WhatsApp buurtalarmgroep?

Meneer de Vries ziet dat een onbekend busje al een paar keer door zijn straat is gereden. Er zitten een paar mannen in die de straat nauwkeurig ‘bestuderen’. Meneer de Vries vindt het niet prettig, maar weet ook niet goed wat te doen met deze situatie... Een uur later blijkt dat de inzittenden van dit busje op verschillende locaties in het dorp vanaf meerdere opritten fietsen hebben gestolen. 

Meneer de Vries had nog nooit van de WhatsApp alarmgroep gehoord. Was hij lid van de WhatsApp alarmgroep, dan had hij eerst de politie kunnen bellen en daarna in de WhatsApp alarmgroep melding kunnen maken. Dan waren andere straatbewoners ook geattendeerd op het verdachte busje. Sterker nog, de kracht van de WhatsApp alarmgroep gaat nog verder. De beheerder van de WhatsApp alarmgroep had ook andere straten kunnen informeren. Wie weet had iemand de bus zien stilstaan, de politie gealarmeerd en was het een ‘heterdaadje’ geworden. 

Een stad of dorp kan uit een onderzoek nog als een veilig dorp uit de bus komen, de beleving van een (on)veilig gevoel is heel persoonlijk. Daar kun je vaak niet zo veel aan doen. Waar je wel wat aan kan doen is dat je als inwoners van Son en Breugel samen de boel een beetje in de gaten houdt. En van verdachte situaties melding maakt. De WhatsApp alarmgroep is een initiatief vanuit SonenBreugelVerbindt. Zo’n 40 WhatsApp alarmgroepen zijn al actief en hebben ook al de nodige successen geboekt. 

Inmiddels hebben veel senioren ook een smartphone. (Klein)kinderen hebben vaak al WhatsApp op de telefoon gezet om met opa en of oma te kunnen appen. U kunt dus ook makkelijk in de WhatsApp alarm groep bij u in de buurt. Weet u niet of er in uw buurt een WhatsApp alarmgroep actief is? Check het op www.sonenbreugelverbindt.nl (knop veiligheid, doorklikken naar buurtpreventie). Daar staan alle alarmgroepen vermeld. Een mailtje sturen naar info@sonenbreugelverbindt.nl is ook goed. U krijgt dan bericht welke alarmgroep bij u in de buurt actief is en tot wie u zich kunt richten om lid te worden. Hebt u hulp nodig zodat u snapt hoe de WhatsApp alarmgroep werkt? Ook dat kunt u in uw mail aan info@sonenbreugelverbindt.nl vermelden. Als jong en oud in alle straten actief zijn om verdachte situaties te melden via de WhatsApp alarmgroep, dan zal dat zeker de veiligheid in ons dorp ten goede komen.
Nieuwe voorzitter werkgroep Wonen: Jeroen Harbers
Na mijn pensionering werd ik in 2017 door Son en Breugel Verbindt gevraagd om deel te nemen aan het opstellen van een enquête over de woonwensen van senioren, samen met leden van de SeniorenRaad. Dat ik hiervoor werd gevraagd had alles te maken met mijn ervaring, opgedaan tijdens mijn werkzame leven binnen een woningcorporatie, waar ik met het beheer en de ontwikkeling van vastgoed in alle facetten te maken heb gehad. Ook vanuit de corporaties wordt geregeld onderzoek gedaan naar de woonwensen van de diverse doelgroepen om tot de juiste investeringen te kunnen komen.
Het mooie van het verrichte onderzoek vind ik dat hiermee heel concrete aanbevelingen konden worden gedaan aan de gemeente. Zeker met de sterk toenemende vergrijzing van ons dorp, is het van groot belang dat met de woonwensen van ouderen goed rekening gehouden wordt.
Door de werkzaamheden aan de enquête heb ik diverse leden van de SeniorenRaad leren kennen en ben ik op enig moment benaderd om deel te gaan nemen aan de werkgroep Wonen. Nadat Kees van der Meijden had aangegeven te willen stoppen met zijn voorzitterschap, werd ik gevraagd om hem op te volgen. Omdat ik mij graag ook inzet op dit voor mij bekende beleidsterrein binnen ons mooie dorp, heb ik hierop positief gereageerd.
Ruim 35 jaar ben ik woonachtig in Son en Breugel, waar mijn vrouw en ik nog lang hopen te blijven wonen.
GGD Brabant-Zuidoost geeft u tips over, hoe u tekenbeten kunt voorkomen die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken . 

Teken zijn hele kleine, spinachtige beestjes. Ze leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren, vooral daar waar het vochtig is.Teken hebben het voorzien op mens en dier. Ze bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Een nimf (jonge teek) is maar 1 mm groot! De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober.

Van een tekenbeet kunt u ziek worden: de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn, lopen meer risico op tekenbeten. Net als mensen die vaak buiten zijn in de natuur en kinderen die buiten spelen. Ieder jaar worden er ongeveer een miljoen mensen door een teek gebeten. De meeste mensen worden daarna gelukkig niet ziek.

Enkele tips om tekenbeten te voorkomen:
- blijf bij wandelen of fietsen op de paden;
- zorg dat u bedekkende kleding draagt;
- smeer DEET minimaal 30%; u kunt ook uw kleding insprayen met DEET;
- controleer nadien uw lichaam op tekenbeten; ze kruipen naar warme, vochtige plekjes (zoals liezen, oksels, knieholtes);
- verwijder een tekenbeet binnen 24 uur; desinfecteer hierna met alcohol (niet verdoven met alcohol zolang de teek nog op het lichaam zit); een teek die zo snel mogelijk verwijderd wordt, veroorzaakt meestal niet de ziekte van Lyme.
Noteer datum en lichaamsdeel, indien u toch gebeten wordt.

Meer informatie op www.rivm.nl/tekenbeet of neem contact op met de GGD in uw regio; het adres kunt u vinden via www.ggd.nl; meer informatie over de ziekte van Lyme vindt u op www.lymevereniging.nl
Maart 2019 
S+B Verbindt hervat, i.o.m. bibliotheek en gemeente, gratis cursus Klik & Tic de Basis (leren omgaan met de computer) en start cursus ‘Klik & Tik’ Internet en e-Overheid.
De Basis cursus start op woensdag 6 maart van 13:30 tot 15:30 wekelijks 6x.
Cursus Internet en e-Overheid start op donderdag 7 maart van 9:30 tot 11.30 wekelijks 6x.
Meer informatie of inschrijven bij bibliotheek Dommeldal Kerkstraat 2c, Son (waar ook de cursus gegeven wordt) of op www.sonenbreugelverbindt.nl/cursus
Cursussen worden door de gemeente vergoed.
Op vrijdag 23 november stond de maandelijkse themaochtend voor onze senioren opnieuw in het teken van ‘Veiligheid’. Gezien de belangstelling voor dit onderwerp tijdens de themaochtend in januari van dit jaar, had de werkgroep Welzijn en Zorg van de SeniorenRaad dit onderwerp nogmaals op de agenda geplaatst.
Diana van Moorsel, Expert Wijkzorg Son en Breugel, werd bereid gevonden om een vervolgpresentatie te geven. Zij begint met een korte uitleg over de gevolgen voor onze gemeente door de reorganisatie bij de Nationale Politie.
Met name de bereikbaarheid en zichtbaarheid van de politie wordt door de aanwezigen belangrijk gevonden. Het blijkt dat de burger elke week terecht kan bij het politiesteunpunt in het gemeentehuis, en wel op maandag en donderdag, ‘s middags van 14.00 - 16.30 uur en ‘s avonds van 17.00 - 19.00 uur. Mocht dat in individuele gevallen niet mogelijk zijn, dan kan ook op afspraak een huisbezoek volgen, aldus Diana.

De verschillen in het takenpakket van de Politie en de BOA worden toegelicht; het komt erop neer dat de politie bevoegd is om, naast haar reguliere takenpakket, indien nodig met gepast geweld op incidenten te reageren en daartoe ook over de middelen beschikt, zoals wapenstok, pepperspray, handboeien en het vuurwapen. 
De BOA’s zijn in dienst van de gemeente en zorgen voor toezicht op het milieu, alsook de handhaving bij kleine vergrijpen en overlast. Zij werken nauw samen met de wijkagenten in onze gemeente, indien de situatie daarom vraagt.

Niet alleen aandacht voor goed hang- en sluitwerk, maar ook alert zijn op babbeltrucs, het afschermen van de pincode, niet opendoen na een bepaalde tijd en de deur op het nachtslot houden, komen aan de orde. Ook de gewoonte om op sociale media te vermelden dat men op vakantie is of gaat, is iets waar criminelen gretig gebruik van maken.

Er wordt aandacht besteed aan het opzetten van de zogeheten ‘WhatsAppgroepen’ die de deelnemers op de hoogte houden van criminele activiteiten in hun buurt; een effectief middel ter voorkoming van ongewenste situaties. Inmiddels is Son en Breugel op dat punt geheel afgedekt door de aanwezigheid van circa 40 WhatsAppgroepen, hetgeen een succes mag worden genoemd. Zie ook https://www.sonenbreugelverbindt.nl/web/veiligheidsplein

Al met al weer een geslaagde themaochtend met dank aan de organisatie en, niet in de laatste plaats, de professionele en enthousiaste presentatie van en door Diana van Moorsel.