• Koffieochtend in Braecklant

  wo 20-3  Koffieochtend in Braecklant

 • Samen zijn, Gewoon Doen

  wo 20-3  Samen zijn, Gewoon Doen

 • ‘WandelFit’: samen wandelen

  do 21-3  ‘WandelFit’: samen wandelen

 • “Vrouwen/en Kunst” lezing door Erna Charbon

  do 21-3  “Vrouwen/en Kunst” lezing door Erna Charbon

 • Koffieochtend in De Boerderij

  vr 22-3  Koffieochtend in De Boerderij

 • Bloemschikken in Berkenstaete

  za 23-3  Bloemschikken in Berkenstaete

 • za 23-3  "Bonte Zaterdag Avond Trein" in Berkenstaete

Rubrieken

Nieuws

Terug

Bericht: Teken en de ziekte van Lyme

GGD Brabant-Zuidoost geeft u tips over, hoe u tekenbeten kunt voorkomen die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken .

Teken zijn hele kleine, spinachtige beestjes. Ze leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren, vooral daar waar het vochtig is.Teken hebben het voorzien op mens en dier. Ze bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Een nimf (jonge teek) is maar 1 mm groot! De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober.

Van een tekenbeet kunt u ziek worden: de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn, lopen meer risico op tekenbeten. Net als mensen die vaak buiten zijn in de natuur en kinderen die buiten spelen. Ieder jaar worden er ongeveer een miljoen mensen door een teek gebeten. De meeste mensen worden daarna gelukkig niet ziek.

Enkele tips om tekenbeten te voorkomen:
- blijf bij wandelen of fietsen op de paden;
- zorg dat u bedekkende kleding draagt;
- smeer DEET minimaal 30%; u kunt ook uw kleding insprayen met DEET;
- controleer nadien uw lichaam op tekenbeten; ze kruipen naar warme, vochtige plekjes (zoals liezen, oksels, knieholtes);
- verwijder een tekenbeet binnen 24 uur; desinfecteer hierna met alcohol (niet verdoven met alcohol zolang de teek nog op het lichaam zit); een teek die zo snel mogelijk verwijderd wordt, veroorzaakt meestal niet de ziekte van Lyme.
Noteer datum en lichaamsdeel, indien u toch gebeten wordt.

Meer informatie op www.rivm.nl/tekenbeet of neem contact op met de GGD in uw regio; het adres kunt u vinden via www.ggd.nl; meer informatie over de ziekte van Lyme vindt u op www.lymevereniging.nl
» Meer informatie..
|


Teken en de ziekte van Lyme