• Dementheek in bibliotheek

  di 18-6  Dementheek in bibliotheek

 • Koffieochtend in Braecklant

  wo 19-6  Koffieochtend in Braecklant

 • Samen zijn, Gewoon Doen

  wo 19-6  Samen zijn, Gewoon Doen

 • ‘WandelFit’: samen wandelen

  do 20-6  ‘WandelFit’: samen wandelen

 • Koffieochtend in De Boerderij

  vr 21-6  Koffieochtend in De Boerderij

 • Beweeggroep ‘Veerkracht’

  ma 24-6  Beweeggroep ‘Veerkracht’

 • Dementheek in bibliotheek

  di 25-6  Dementheek in bibliotheek

Rubrieken

Nieuws

Terug

Bericht: Verslag themaochtend: Digitale nalatenschap, wat betekent dit voor u en uw nabestaanden?

Maandelijkse themaochtend, vrijdag 22 maart 2019: ditmaal betrof het een themaochtend met een tweetal aansluitende presentaties.
De eerste presentatie had als onderwerp het begrip “Digitale nalatenschap”.

De nadruk lag daarbij vooral op de bewustwording van het feit dat men, zonder de juiste maatregelen, het risico loopt nabestaanden op te schepen met de onbereikbaarheid van digitale gegevens van de overledene indien bijvoorbeeld de toegangscodes niet bekend zijn.
Denk daarbij aan bank-, overheid- en verzekeringsgegevens, allerhande (mail) accounts maar ook privézaken zoals foto’s, video’s en persoonlijke documenten.

De heer Van Leeuwen nam de aanwezigen mee op een tocht door het digitale landschap met een uitleg over begrippen als gegevensopslag, de “Cloud”, de “digitale kluis”, de risico’s en de bijbehorende oplossingen en beveiligingen. Zaken waar zowel jong als oud steeds meer mee te maken krijgt maar niet altijd bij stilstaat.

Na de pauze nam mr. Voogt-Bosmans het stokje over. Zij ging op onderhoudende wijze in op de notariële afhandeling van het onderwerp in de voorgaande presentatie. Bijvoorbeeld het gegeven dat een executeur (degene die de nalatenschap moet afwikkelen) ook een rol kan spelen in de correcte afhandeling van de digitale nalatenschap. Er werd tevens ingegaan op de afwikkeling van de niet-digitale nalatenschap, de wijzen van aanvaarden ervan, de afgifte van een verklaring van erfrecht door de notaris, de gevolgen voor de erfbelasting etc.

Beide presentatoren kregen de nodige vragen te beantwoorden hetgeen, in combinatie met het aantal belangstellenden op deze ochtend, mag leiden tot de conclusie dat het thema blijkbaar leeft onder de doelgroep en in een behoefte voorziet.

Meer informatie via https://www.seniorweb.nl/digitaal-nalaten en https://www.notaris.nl/de-notaris/notaristelefoon
Bij SeniorWeb Nuenen (gevestigd in bibliotheek, Jhr. Hugo van Berckellaan 18) kunnen op maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur gratis kaarten worden opgehaald voor een proeflidmaatschap tot eind 2019.
» Meer informatie..
|


Verslag themaochtend: Digitale nalatenschap, wat betekent dit voor u en uw nabestaanden?