• Koffieochtend in Braecklant

  wo 23-10  Koffieochtend in Braecklant

 • Samen zijn, Gewoon Doen

  wo 23-10  Samen zijn, Gewoon Doen

 • Alzheimer Cafe B.O.S.

  wo 23-10  Alzheimer Cafe B.O.S. "Wat is dementie"

 • Wandelfit’: samen wandelen

  do 24-10  Wandelfit’: samen wandelen

 • Thema-ochtend ‘De schoonheid van de Herfst’

  vr 25-10  Thema-ochtend ‘De schoonheid van de Herfst’

 • Koffieochtend in De Boerderij

  vr 25-10  Koffieochtend in De Boerderij

 • Koffieochtend in het Vestzaktheater

  ma 28-10  Koffieochtend in het Vestzaktheater

Rubrieken

Nieuws

Terug

Bericht: Verslag: Themabijeenkomst "Regie over het eigen levenseinde"

Drukbezochte bijeenkomst in De Zwaan
Regie over het eigen levenseinde
Op maandagavond 23 september werd in De Zwaan een bijeenkomst gehouden over het onderwerp ‘Regie over het eigen levenseinde’. Deze was georganiseerd door de SeniorenRaad, in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Vier deskundigen bespraken diverse aspecten van dit onderwerp. De avond werd geleid door Titia Braam, coördinator-vrijwilliger van het Bijna Thuis Huis ‘Madelief’ in Son en Breugel. De belangstelling was heel groot en er moesten vele stoelen worden bijgeplaatst.
De eerste spreker, Geert van der Aa, klinisch geriater, merkte allereerst op dat we steeds ouder worden. Hij illustreerde dat met verschillende statistieken.
Hoewel wij steeds ouder worden, komt voor iedereen eenmaal het einde. Vraag je af wat je wilt: wat vind je belangrijk: tijd voor familie en andere relaties, het uitoefenen van je hobby’s enz. De antwoorden daarop helpen je bij het kiezen van de behandelingen die je al of niet zult willen.
Ook Eric van de Laar, ethicus in het Catharina Ziekenhuis, sprak over het belang om na te denken over het levenseinde. We hebben tegenwoordig geen gemeenschappelijk verhaal meer dat betekenis geeft aan dood gaan zoals we vroeger hadden met het christelijk geloof. Dat maakt mensen, patiënten en artsen wat verlegen ermee. Toch is het belangrijk het er op tijd over te hebben. Dan voorkom je dat je behandelingen zou ondergaan die je eigenlijk niet meer wilt.
De volgende spreker was Jan Ackermans. Hij was jarenlang huisarts. Hij merkte op dat mensen, ook artsen, niet graag over de dood praten. “Mensen zijn als de dood voor de dood.” De angst voor verlies is soms heel groot en kan zelfs tot depressie leiden.
Er kan veel gekozen worden. Bespreek dat met je dokter. Trek hem/haar gerust aan zijn/haar jasje als hij/ zij er niet zelf over begint. Maak bijtijds bekend wat je wilt en wacht daarmee niet tot je op de Intensive Care ligt. Waarvoor ga je kiezen: voor verlenging van het leven of voor verlenging van het sterven? Zoek daarom iemand met wie je dat kunt bespreken.
De laatste spreker was Trudy Stremler-Moret, consulent palliatieve zorg in het Catharina Ziekenhuis. Zij legde uit dat onder palliatieve zorg wordt verstaan: het voorkomen en verlichten van lijden, niet alleen lichamelijk lijden, maar ook problemen van psychosociale en van spirituele aard. Niet alleen bij kanker, maar ook bij alle andere ziekten.
Palliatieve zorg beperkt zich niet tot het allerlaatste stukje van iemands leven, maar begint al vanaf het moment dat iemand niet meer te genezen valt. De juiste timing is vaak moeilijk.
Palliatieve zorg betreft dus kwaliteit van leven: Hoe kun je de tijd die je nog hebt, zo goed mogelijk besteden en hoe kun je daarbij ondersteund worden door huisarts, ziekenhuis of wijkverpleging. Daarbij hoort ook de keuze van de wijze van sterven zoals palliatieve sedatie of euthanasie.
Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen en opmerkingen maken.
Tot slot bedankte de voorzitter van de SeniorenRaad de sprekers en de leider van de bijeenkomst en klonk een welgemeend applaus.

Powerpointpresentie van deze avond vindt u in de bijlage hieronder.
Foto's in de fotogalerij.
» Bijlage: SR Presentatie thema avond 2019-09-23 Regie over het eigen levenseinde.pptx
» Meer informatie..
|


Verslag: Themabijeenkomst