Nederlandse taal leren

Alles begint met taal. Je netwerk uitbreiden, een studie volgen of een baan vinden: het kan pas wanneer je de taal spreekt én begrijpt. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Son en Breugel door het hele land zetten zich in om vluchtelingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse taal.

 

Wat doen onze taalcoaches?

Een taalcoach is een vrijwilliger die een vluchteling helpt bij het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk. In Son en Breugel zijn er ruim 40 van deze taalcoaches actief.  

 

Nederlands oefenen

 

Vrijwillige taalcoaches worden voor een periode van minimaal een half jaar aan een vluchteling gekoppeld. Bij het koppelen wordt gekeken naar gezamenlijke interesses en een goede klik. Samen spreken ze minimaal twee uur in de week af om de taal te oefenen. Door samen op pad te gaan, de krant te lezen en te praten over interesses en gewoontes leren de vluchtelingen snel meer over Nederland. 

 

Inburgeringscursussen 

Vluchtelingenwerk verzorgt ook alfabetiserings- en inburgeringscursussen, om vluchtelingen te helpen op een zo hoog mogelijk niveau het inburgerings- of staatsexamen NT2 te halen.

 

Spreektaal

Spreektaal is een methode voor taalcoaching. Het is bedoeld voor vrijwilligers die anderstaligen onderstenen bij het beter Nederlands leren spreken. Het materiaal is Laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken en uitgebreid getest in de praktijk. Spreektaal is geschikt voor alle anderstaligen; of ze nu analfabeet, laaggeletterd of hoogopgeleid zijn. http://www.hetbegintmettaal.nl/spreektaal/