Back

Video

Liefde half om half - De Vestzakkomedie

Dat liefde niet altijd over rozen gaat, zal iedereen direct beamen. En als door de echtelijke problemen ook je maatschappelijke aanzien in het geding komt, dan is het dubbel oppassen geblazen. Daarom zijn huwelijksproblemen vanouds perfecte ingrediënten voor een vermakelijk avondje toneel, zeker in de bekwame handen van de populaire Engelse blijspelauteur Alan Ayckbourn.

De stukken van Ayckbourn (geboren in 1939) worden nog altijd veel opgevoerd. Eerder speelde de Vestzakkomedie bijvoorbeeld het prachtige Bedkwartet, in de regie van Harrie Sijbers. Liefde half om half dateert van 1969, maar is nog steeds herkenbaar en tijdloos leuk. De laatste keer dat het stuk in Nederland door een professioneel gezelschap werd opgevoerd, was in 2014.

De Vestzakkomedie neemt je mee naar de enerverende jaren zeventig, maar dan in de bedaarde, huiselijke setting. Voor velen een feest van herkenning in kleuren, kleding, muziek en huisstijl. Voor de jongeren onder ons een levend tijdsbeeld van een periode waarover opa en oma nog weleens mooie verhalen willen vertellen. Eén ding is zeker, in de jaren zeventig kon je, makkelijker dan nu, dingen voor elkaar verborgen houden, want van social media had men toen nog nooit gehoord.

Liefde half om half toont ons in de beginscènes een turbulente dag uit het leven van twee echtparen. Binnen hun beider relaties bestaat het vermoeden van overspel, bij het ene echtpaar wat duidelijker dan bij het andere. Ondertussen weet het publiek natuurlijk allang hoe echt zit, maar dit terzijde. Min of meer bij toeval gebruiken beide overspelige echtelieden een derde stel als alibi voor het vreemdgaan. Vanaf dat moment raken de levens van deze drie echtparen als een kluwen garen in elkaar verstrikt, te meer daar er ook maatschappelijke belangen in het geding zijn.

De verwevenheid wordt geaccentueerd in het toneelbeeld. De toeschouwers kijken tegelijkertijd naar twee verschillende huiskamers waar de handelingen letterlijk naast en door elkaar heen plaatsvinden. Een van de hoogtepunten is het moment waarop twee dinertjes op twee verschillende dagen simultaan worden uitgebeeld.

Klinkt ingewikkeld? Geen zorg, we beloven je dat alles op zn pootjes terechtkomt. Voor het zover is, zul je nog een heel wat aflachen om de vermakelijke, soms hysterische capriolen van de personages en de geestige en intelligente dialogen waarop Ayckbourn het patent heeft.
Average (0 Votes)


No replies found..