Bericht: Corona: Overzicht nieuwe maatregelen 13-10-2020

Het aantal coronabesmettingen stijgt fors. Het kabinet heeft daarom op besloten tot een gedeeltelijke lockdown om de besmettingen terug te dringen. De maatregelen gaan in op woensdag 14 oktober om 22.00 uur en gelden in principe voor 4 weken.
Alle eet- en drinkgelegenheden moeten sluiten. Afhalen blijft wel mogelijk. Winkels sluiten om 20.00 uur – met uitzondering van levensmiddelenwinkels – en de koopavonden worden afgeschaft. Thuiswerken blijft de norm, behalve als het niet anders kan. Sporten is alleen nog beperkt mogelijk, zonder publiek.

Mondkapjesadvies verandert in mondkapjesplicht
Het dringend advies om in publieke binnenruimtes een niet-medisch mondkapje te dragen wordt een verplichting. Het kabinet gaat dit wettelijk regelen. Onduidelijk is nog wanneer de mondkapjesplicht ingaat. Tot dit moment geldt dus een dringend advies voor het dragen van mondkapjes. Dat geldt onder meer voor winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.

Ook voor restaurants, theaters en concertzalen geldt dit advies, maar daar mag je je mondkapje afzetten als je een zitplaats hebt. Het advies geldt ook voor mensen met een contactberoep.

Met een poster informeer je je klant over het gebruik van een mondkapje in jouw bedrijf. De overheid stelt diverse posters beschikbaar die je kunt gebruiken.

In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Landelijke maatregelen
De volgende maatregelen gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur.

Horeca
Alle eet- en drinkgelegenheden moeten sluiten. Afhalen en bezorgen is wel mogelijk. Uitgezonderd hiervan zijn: Hotels voor hotelgasten

Uitvaartcentra
Luchthavens voorbij de security check
Locaties met een gecombineerde functie (zoals bijvoorbeeld bioscopen en casino’s) sluiten alleen het deel met horecafunctie
Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 02.00 uur. Na 20.00 uur mag hier geen alcohol meer verkocht worden.
Coffeeshops mogen openblijven voor afhalen tot 20.00 uur.

Winkels
Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur.
Levensmiddelenwinkels mogen wel langer openblijven.
Tussen 20.00 uur – 7.00 uur is de verkoop (en bezorging) van alcohol en softdrugs niet toegestaan.
Koopavonden worden afgeschaft.

Evenementen
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
Markten voor levensmiddelen

Beurzen en congressen (maximaal 30 personen)

Bioscopen en theaters (maximaal 30 personen)

Wedstrijden

Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Thuis en werk
Het kabinet raadt bezoek thuis voor grote groepen af. Het dringende advies is: beperk bezoek thuis of in de tuin tot maximaal 3 gasten per dag, en houd hierbij 1,5 meter afstand. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.Werk thuis, tenzij dit echt niet mogelijk is.

Sport
Sporten is alleen nog beperkt mogelijk.
Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter en alleen individueel of in teamverband met maximaal 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
Topsporters (met status) in aangewezen locaties
Voetbal in de Eredivisie en Eerste divisie (zonder publiek)
Kinderen tot 18 jaar, sporten in teamverband en onderlinge wedstrijden met teams eigen club.
Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

Samenkomsten binnen
Samenkomsten binnen zijn toegestaan voor maximaal 30 personen (exclusief kinderen en personeel) per ruimte, opgedeeld in groepjes van maximaal 4 personen. Er geldt dat 1,5 meter afstand gehouden moet worden.
Bedrijven mogen maximaal 30 personen (exclusief personeel) per ruimte ontvangen. Dit geldt ook voor bedrijven aan huis, mits de bezoekers voor dat doel aanwezig zijn en het bedrijf op dit adres staat geregistreerd.
Voor musea, monumenten, bibliotheken (met uitzondering van winkels en markten) en andere locaties met doorstroom van bezoekers geldt geen maximum aantal personen, zolang er maar aan de 1,5 meterregel wordt voldaan. Bezoekers reserveren vooraf een tijdvak. Veiligheidsregio’s bepalen in overleg met de locatie hoeveel bezoekers tegelijk kunnen worden toegelaten op basis van de oppervlakte en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden.
Winkeliers moeten een deurbeleid voeren om drukte te vermijden en te zorgen dat klanten 1,5 meter afstand houden. De handhaving wordt aangescherpt. Bij te grote drukte en niet naleving van de basisregels is het mogelijke een locatie te sluiten. Grotere winkels in de levensmiddelenbranche regelen verplicht 2 keer per dag winkeluren voor ouderen en kwetsbare personen.
Winkeliers mogen klanten weigeren als ze geen mondkapje willen dragen.

Samenkomsten buiten
Voor dierentuinen, pretparken, markten en andere buitenlocaties met een continue doorstroom van bezoekers geldt een norm van 1 bezoeker per 10 vierkante meter. Veiligheidsregio’s bepalen in overleg met de locatie hoeveel bezoekers tegelijk kunnen worden toegelaten op basis van de oppervlakte en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden.

Overig
Contactberoepen moeten de contactgegevens van hun klanten registreren.
In andere gebouwen dan de eigen woning en buiten mag een groepje gevormd worden met maximaal 4 personen. Tenzij je huishouden uit meer personen bestaat. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Reserveren in een bioscoop kan dus voor 1 huishouden of maximaal 4 personen.
Het meewerken aan bron- en contactonderzoek is minder vrijblijvend geworden.
Voor reizen in Nederland is het advies op zo weinig mogelijk te reizen en drukte te vermijden.
Voor reizen naar het buitenland: volg de reisadviezen van Buitenlandse
Zaken.
Reizigers die uit risicogebieden komen, moeten meewerken aan registratie en quarantaine.
Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven voorlopig gesloten.
De thuisquarantainetijd is 10 dagen.
Het is verboden om tussen 20.00 en 7.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

Algemene adviezen
Houd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar.
Vermijd drukte.
Reis zo min mogelijk en zoveel mogelijk buiten de spits.
Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
Verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging? Blijf thuis en ziek uit.
Was je handen, schud geen handen en hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog.

Regionale en lokale maatregelen
Extra lokale en regionale maatregelen zijn in te zien bij de veiligheidsregio’s.
|Geen reacties gevonden..
Corona: Overzicht nieuwe maatregelen 13-10-2020