Terug

Bericht: Nazaat Anne Frankboom geplant op dodenherdenking 2021 in Son en Breugel

Burgemeester Hans Gaillard plant samen met twee kinderen van de jeugdgemeenteraad ter nagedachtenis aan de oorlog een nazaat van de Anne Frankboom in park Vroonhoven op 4 mei 2021. Ook dit jaar houdt de gemeente Son en Breugel de herdenking op 4 mei klein door de coronamaatregelen. De klokken in het dorp luiden voor 20:00u. De vlag hangt halfstok. De burgemeester spreekt de inwoners toe via een videoboodschap op social media om 20:15u. Leerlingen van basisschool de Regenboog hebben zelf een gedicht gemaakt dat de gemeente ook via social media deelt. Overdag plant de burgemeester samen met de kinderen deze heel speciale witte paardenkastanje en legt een krans bij het monument. Inwoners kunnen daar (met inachtneming van de maatregelen) herdenken en bloemen leggen.
“De mogelijkheden om samen te herdenken zijn ook dit jaar helaas beperkt. Gelukkig kan ik deze boom samen met de kinderen van de jeugdgemeenteraad planten. We planten een wel heel bijzondere boom dit jaar: de Anne Frankboom. Anne Frank brengt de gedachte aan de oorlog heel dichtbij. Iedereen kent Anne en haar verhaal. Met deze boom herdenken wij haar en alle andere slachtoffers van de oorlog. Sommige scholen in het dorp brengen weleens een bezoek aan het Anne Frankhuis. Nu kunnen zij ook de boom waar Anne op uitkeek in het echt en van dichtbij bekijken.”, aldus burgemeester Hans Gaillard.
Anne Frank
De wereldberoemde witte paardenkastanje uit 1850 stond in de binnentuin van Prinsengracht 263. Anne Frank keek er precies op uit vanuit het Achterhuis, waar ze van juli 1942 tot augustus 1944 ondergedoken zat. Ze schreef drie keer over de boom in haar dagboek. De laatste keer was op 13 mei 1944. 'Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar'.
De stichtingen Elementree en Wereldboom verzamelden kastanjes van de beroemde boom, toen deze in 2010 definitief neerzeeg. Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode heeft de kastanjes tot bomen gekweekt.
Het doel van de stichtingen is om kinderen en de natuur dichter bij elkaar te brengen.
|Geen reacties gevonden..
Nazaat Anne Frankboom geplant op dodenherdenking 2021 in Son en Breugel