Actueel en nieuws

“Je af en toe eenzaam voelen: het kan iedereen overkomen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Vaak gaat dat gevoel vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid aanhoudt.

Dan is het belangrijk er iets aan te doen. Ben je benieuwd waar je terecht kunt in jouw gemeente als je je eenzaam voelt? Kijk dan eens verder op deze pagina. Daar kan je ook terecht als je andere mensen wilt helpen.

 

Wat is eenzaamheid?

“Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Het kan zijn dat het aantal contacten dat men heeft met andere mensen geringer is dan men wenst. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de gerealiseerde relaties achterblijft bij de wensen.”

Professor Jenny de Jong-Gierveld


Er zijn verschillende vormen van eenzaamheid:


Sociale eenzaamheid                 
het ontbreken van contacten met mensen met wie je iets gemeenschappelijk hebt.
Emotionele eenzaamheid          
het missen van een diepgaande, intieme band met één of meer personen.
Existentiële eenzaamheid           
een gevoel van zinloosheid, het missen van een reden van het bestaan, het missen van het gevoel ertoe te doen.


Meer informatie

Hieronder de links naar Een tegen eenzaamheid en Movisie

Een tegen eenzaamheid is een landelijke website waarmee je veel inspriratie op kan doen om eenzaamheid tegen te gaan of te voorkomen. Klik op het logo om naar de website te gaan

 

Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Samen met de praktijk ontwikkelen we kennis over wat echt goed werkt en passen we die kennis toe. De unieke rol van Movisie is het versnellen van leerprocessen.We zijn alleen tevreden als we een duurzame positieve verandering voor mensen in een kwetsbare positie realiseren. Klik op het logo om naar de website te gaan.
 

 

Berichten